«ДРУЖБА-ВМ»

ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта

Звіт директора за 2021 рік

e-mail Друк PDF

Основними видами продукцiї товариства є: зерновi i зернобобовi; ягоди зернятковi, кiсточковi, сажанцi; молоко i м'ясо. Виробництво сiльськогосподарської продукцiї - це перспективна галузь, але надзвичайно залежна вiд клiматичних та економiчних умов.

У звiтному роцi господарством було вирощено продукцiї:

- 13474 ц пшеницi, реалiзовано на суму 10555 тис.грн. (прибуток вiд реалiзацiї становить 4754 тис.грн.);

- 7013 ц ячменю, реалiзовано на суму 5108 тис.грн. (прибуток вiд реалiзацiї становить 2406 тис.грн.);

- 28269 ц кукурудзи , реалiзовано на суму 21320 тис.грн. (прибуток вiд реалiзацiї становить 12142 тис.грн.);

- 2503 ц рiпака , реалiзовано на суму 4727 тис.грн. (прибуток вiд реалiзацiї становить 2645 тис.грн.);

- 1500 ц соняшника , реалiзовано на суму 3002,9 тис.грн. (прибуток вiд реалiзацiї становить 1602 тис.грн.);

- 101549 т яблук, реалiзовано на суму 40980,5 тис.грн. (збиток вiд реалiзацiї становить 1070 тис.грн.);

- 243 т ягiд, реалiзовано 253 ц (виручка вiд реалiзацiї 704 тис. грн.).

Товариством вироблено молока - 2854 ц, реалiзовано на суму 2598,5 тис.грн. (збиток вiд реалiзацiї 117,6 тис. грн.).

Товариство не експортує свою продукцiю, а реалiзує її на внутрiшньому ринку.

Перспективнiсть виробництва продукцiї, яку виробляє господарство, висока, адже вона необхiдна круглий рiк, споживання не залежить вiд фiнансових та економiчних криз в державi.

Особливiстю галузi сiльськогосподарського виробництва є його сезонний характер: обрiзка дерев - лютий, березень; посiв зернових культур - березень, квiтень, травень; збiр урожаю зернових - липень, серпень; збiр урожаю фруктiв - липень-листопад; взимку - лише тваринницька продукцiя.

Основними ринками збуту виробленої продукцiї являються переробнi пiдприємства України. Сортовi плоди закупають в господарствi пiдприємцi i реалiзують на ринках Вiнниччини. Свою продукцiю товариство реалiзує оптом юридичним i фiзичним особам та в роздрiб своїм працiвникам. Основними клiєнтами в звiтному роцi були: ТОВ "АТБ Маркет" - яблука;   ТОВ "Авастрiя джус Україна" - яблука; ТОВ "Аграна Фрут Україна" - ягоди; ТОВ "Українська елеваторна компанiя" - зерновi та технiчнi культури .

Основнi ризики в дiяльностi емiтента: високi цiни на всi матерiально-технiчнi ресурси для сiльського господарства, що призводить до виробництва продукцiї з високою собiвартiстю, тому скорочується кiлькiсть ринкiв збуту, де вироблена нами продукцiя була б конкурентноздатною; невiдповiднiсть встановлених комерцiйними структурами цiн на с/г продукцiю з цiнами на паливно-мастильнi матерiали, запаснi частини, хiмзахист та iншi засоби матерiально технiчного постачання; несвоєчаснi платежi замовникiв; зростання цiн на сировину i матерiали. Заходами щодо зменщення ризикiв є: своєчасне закриття вологи, посiв зернових i технiчних культур в агротехнiчнi оптимальнi строки, використання районованих високоврожайних продуктивних сортiв; збiльшення кiлькостi запасiв матерiально-технiчних засобiв. Канали збуту продукцiї - шляхом укладання договорiв з iснуючими клiєнтами та шляхом залучення нових клiєнтiв. Методи продажу, якi використовує товариство, - зацiкавлення клiєнтiв у пiдтриманнi стосункiв з товариством за рахунок оптимальної цiни на продукцiю , її високу якiсть. Господарство використовує в роботi з клiєнтами як готiвковий, так i безготiвковий розрахунок.

Джерелами сировини являється: посiвний матерiал, який закуповується в дослiдно-селекцiйних станцiях, цiни на який ростуть з кожним роком; закупiвля нових високопродуктивних порiд корiв i свиней стало взагалi неможливим у зв'язку з неспроможнiстю товариства видiлити непомiрно великi кошти для оновлення поголiв'я.

Цiни на продукцiю в основному диктує покупець. Динамiка цiн на продукцiю господарства: найбiльша цiна самих раннiх сортiв яблук - 6 грн. за 1 кг, в кiнцi сезону - 8 грн. за 1 кг; середнiх сортiв яблук - в серпнi 6 грн. за 1 кг, вересень-грудень 10 грн. за 1 кг; пiзнiх сортiв яблук - листопад - 8 грн., кiнець року - 12 грн.; несортових яблук - на початку сезону 3 грн. за 1 кг, вересень-листопад 5 грн.

Рiвень впровадження нових технологiй, нових товарiв в галузi невисокий. Новi технологiї впроваджуються, виходячи з можливостей господарства та їх прибутковостi, а також попиту на продукцiю на ринку збуту. Конкуренцiя в сiльському господарствi висока, адже Вiнницька область - аграрний регiон. Основнi конкуренти господарства по вирощуванню зернових:

- ТОВ "Обрiй" (с. Строїнцi Тиврiвського р-ну);

- СТОВ "Подiлля" (с.Строїнцi Тиврiвського р-ну);

- ПАТ "Жорнище" (с.Жорнище Iллiнецького р-ну);

- ПАТ "Вiнниччина".

По вирощуванню яблук конкурентiв в Тульчинському районi немає. Перспективнi плани розвитку господарства: збiльшення обсягiв виробництва сiльськогосподарської продукцiї; збiльшення поголiв`я великої рогатої худоби;

залученнi нових клiєнтiв, покращеннi якостi продукцiї, модернiзацiї основних засобiв, вирощуваннi технiчних культур.

В умовах ринкової економiки функцiонують iншi господрства такого ж напрямку, тому конкуренцiя постiйно зростає. Господарство прагне покращити своє матерiальне становище i випускати бiльш якiсну продукцiю, вiд реалiзацiї якої залежить прибуток, який необхiдний для впровадження нових технологiй та закупiвлю якiсних сортiв зернових та плодовоягiдних надсаджень.

Товариство має 585 га плодових багаторiчних насаджень, в тому числi зернятковi - 550 га, кiсточкових - 15 га, ягiдники -17 га, розсадники - 3 га, 550 га зернових i зернобобових культур, 100 га кормових культур.160 тех.культур.

Особливостi стану розвитку галузi сiльськогосподарського виробництва є знецiнення с/г продукцiї, виручки вiд якої достатньо тiльки на придбання необхiдної для виробництва i зовсiм не достатньо для сортооновлення, для придбання технiки, засобiв для догляду за рослинами, що в свою чергу призводить до збитковостi основної кiлькостi пiдприємств галузi.

Розвиток сiльського господарства в галузi садiвництва залежить вiд клiматичних умов та невiдповiдностi встановлених комерцiйними структурами цiн на сiльськогосподарську продукцiю та засобiв матерiально-технiчного постачання. Особливiсть розвитку галузi садiвництва в тому, що до вступу у плодоношення зерняткових необхiдно 5 рокiв. В галузi садiвництва конкуренцiя постiйно зростає . Вiдкриваються новi фiрми такого ж напрямку. Тому пiдприємство шукає бiльш дешевих постачальникiв, а також новi нiшi ринку.

Основними постачальниками за основними видами сировини та матерiалiв, що займають бiльше 10 вiдсоткiв в загальному об`ємi постачання є:

ТОВ "Техноторг ДОН" - закуплено запчастин на суму 563 тис.грн.;

ТзОВ Фiрма Ерiдон"- закуплено добрива на суму 460 тис.грн.;

ТОВ Аграрно хiмiчна компанiя - закуплено засоби захисту рослин на суму 6205 тис.грн.;

ТОВ Агроконс- закуплено засоби захисту на суму 13107 тис.грн.;

ТОВ "Агрiї Україна" - закуплено засоби захисту на суму 5456 тис.грн.

Основнi напрямки дiяльностi товариства на 2022 рiк при результатах виробництва 2021 року:

- виробити: зерна 40000 ц, соняшника     5000 ц, плодiв i ягiд - 70000 ц.

- посiяти озимих на зерно 350 га, посiяно 250 га, виорано на зяб 400 га.

При заданому планi виробництва планується реалiзувати: зерна 3500 т, соняшника 500 т, плодiв зерняткових 70000 т, ВРХ 35 т , свиней 10 т, молока 190 т.

При цiнах реалiзацiї, що були в минулому роцi, планується отримати виручку: зерно 15000 тис. грн., соняшник 5500 тис. грн., зернятковi 5510 0 тис.грн. , iншi - 3000 тис. грн. Всього по рослинництву 78600 тис. грн. Вiд реалiзацiї ВРХ 2000тис. грн., свиней - 500тис. грн., молока 1500 тис. грн. Всього по тваринництву 4000 тис. грн. Всього по господарству виручки при затратах на виробництво i реалiзацiю цiєї кiлькостi продукцiї (по затратах минулого року) - 82600 тис. грн.   Сума очiкуваного прибутку 20150 тис.грн.

На наступнi роки Товариство планує здiйснювати заходи, направленi на розширення виробництва, реконструкцiю основних засобiв, полiпшення фiнансового стану, а саме - освоєння нових видiв робiт, залучення нових клiєнтiв, ремонт технiки i обладнання.

Iстотними факторами, якi можуть вплинути на дiяльнiсть емiтента в майбутньому, є збiльшення iнфляцiї, зростання цiн на ПММ, подорожчання кредитних ресурсiв, несприятливi погоднi умови, що негативно вплине на дiяльнiсть Товариства.

 

Сайт створено згідно закону України "Про акціонерні товариства"

© 2024 ПАТ«Дружба-ВМ». Всі права захищено.
© 2006-2009 Українська локалізація: Joomla! Україна. Всі права захищено!
Joomla! - безкоштовне програмне забезпечення, яке розповсюджується за ліцензією GNU/GPL.